Välkommen till AP-galleriet! Läs denna text innan du kör igång.

Denna sajt, AP-galleriet, är skapad för att enkelt kunna leta bland bilder i Artportalen (artportalen.se) för att få hjälp vid artbestämningar av småkryp. Sajten består av ett antal gallerier med småbilder. Genom att leta bland småbilderna kan man sen gå vidare om man hittar något som ser bra ut.

Bilderna

Sammanställningen av fynd och bilder gjordes från Småkrypsportalen (artportalen.se/bugs) i augusti  2013. Det resulterade då i 8309 arter och artgrupper som fanns avbildade. Upp till fem bilder väljs automatiskt ut per art/taxon. Finns det fler än fem bilder för arten väljs bilderna ut enligt ett visst mönster där i princip var tredje bild används med början på senaste. På detta sätt riskerar man inte att få flera bilder av samma individ. Man kommer dessutom längre tillbaka i tiden vilket borde göra att eventuella felaktigheter kanske har rättats till. Urvalet av bilder baseras dock inte på kvalitet, inte heller stadium som imago eller adult e dyl. Självklart hade det varit bättre att välja ut representativa bilder, men det skulle bli för omfattande.

Det är inte heller säkert att djuren på bilderna är korrekta bestämda. De visas som de var rapporterade i Artportalen och rapportören står för artbestämningen. (Sen kan ju artbestämning blivit korrigerad efter augusti 2013. Detta syns dock inte på denna sajt, men väl i riktiga Artportalen.)

Långt ifrån alla arter i Artportalen finns avbildade. Arter som saknade bilder (aug 2013) finns ej med i galleriet.

Bilder är länkade och är alltså inte lagrade på någon annan server än Artportalens. Om de tas bort där så försvinner de här också. Artportalens regler för bilder gäller.

Vid varje miniatyrbild finns rapportören angiven. Denne är ansvarig för bilden. Om bilden är felaktig eller kränkande tar jag inget ansvar för det. Dock går det bra att höra av sig (se nedan) så tar jag bort bilden.

På samma sätt kan rapportören höra av sig om han/hon inte vill ha sina bilder exponerade så här, via min sajt.

Användning av AP-galleriet

Exempel på användning av sajten:

Lite statistisk kuriosa

Versionshistorik

2013-09-24, Lokal version för mitt eget bruk

2014-08-18, Allmän version på www.hjortronspel.se/apgalleriet

2014-08-22, Ändrat några felbestämningar. Tagit bort dubblettbilder för kortvingar. Länk till Googles bildsökning.

2014-09-07, Samkört med Dyntaxa vilket bland annat givit lite fler svenska namn. Ny algoritm för att välja ut bilder.

Eventuella framtida förbättringar

Synpunkter och klagomål kan skickas till nedanstående adress (om man först modifierar den lite).

Mycket nöje!

Jonas Roth, Linköping
jeonas(snabel-a)gmail.com